Da dobbeltsporet sørover fra Ski stasjon ble bygget, gikk traseen gjennom gravhaugen på Søndre Finstad. Haugen var fredet og det var klare merker som tydet på at den hadde vært åpnet. Det var lite sannsynlig at den inneholdt noe av verdi og fredningen av gravhaugen ble derfor opphevet under forutsetning av at den ble gravd ut. 
Gravhaug på Finstad

Gravhaugen viste seg å inneholde to graver over hverandre. Begge fra den delen av jernalderen som kalles romertiden (0 – 400 år f.Kr.). Det finnes både jordfestegraver og branngraver fra denne tiden. Den øverste graven inneholdt brente bein og glassbiter som hadde vært med i likbålet.

Den underste graven var en jordfestegrav formet som gravkammer av store steiner. Det var en rik kvinnegrav med mange gaver: et sølvhekte, perler av rav og glass og to sølvringer som lå på den avdøde. Ringene var pakket inn hver for seg, først i tøy så i never. Nede ved føttene har det stått et kar med bånd og hank av jern, et leirkar med fot, to leirkrukker med hank og en vase av keramikk. Det var også rester av tynne beslag og nagler av jern sammen med noen trerester av lind. Det ble også funnet slaggklumper som er rester etter jernutvinning. Dette viser at det var utvinning av jern i nærheten. 

Gravfunnene forteller at kvinnen var en person som tilhørte et samfunn med makt, myndighet og muligheter for å skaffe gjenstander (glass og rav) fra land langt borte, og som kunne organisere mange mennesker for å kunne bygge opp en slik gravhaug. Gravstedet ble trolig anlagt i nærheten av hovedsetet kvinnen tilhørte, men dette hovedsetet er ikke funnet.

Bildet viser rekonstruksjon av vase funnet ved fotenden i graven.


Les mer: Kalender 2010